15 Haziran 2013 Cumartesi

PIRASALI ÇITIR BÖREK


Çocuklar sebzeyi çok zor yiyorlar. Özelliklede pırasayı. Peki pırasa çıtır bir böreğin içine girse acaba yerler mi denemesi bedava.

    Pırasanın besin değeri yüksektir. İçeriğinde C, K ve B vitaminleri, potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir bulunur. Bu kadar faydalı bir nimeti hadi değerlendirelim. Buyurun tarife;

MALZEMELER

-yarım kg pırasa

-100 gr orta yağlı kıyma

-2 adet rendelenmiş havuç

-4 yufka

-200 ml taze yoğur

-150 gr erimiş tereyağı ve ya katı yağ

-üzeri için bir yumurta ve susam

Öncelikle geniş bir tavada kıymayı kavuruyoruz ve incecik doğradığımız pırasayı ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz ardından havucu da ekleyip sebzelerin gerekli yumuşaklığa gelmesiyle tuz ve karabiber ekleyip altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.  Deneyince göreceksiniz karabiber süper yakışıyor. Adeta lezzeti doruğa taşıyor. İçimiz hazır. Şimdi yufkanın birisini seriyor ve erimiş yağın tam yarısını sürüyoruz. Biraz donması için bekliyoruz ve bunun üzerine yoğurdumuzun yarısını sürüyoruz. Ve ikinci yufkayı bu sosladığımız yufkanın üzerini tamamen örtecek şekilde seriyor ve sekize bölüyoruz. Diğer iki yufka içinde bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Soğumuş olan içimizi 16 ya bölüyoruz hiç korkmayın içler biraz bol olacak çok zengin bir börek bu. Şimdi de böreklerimizi klasik sigara böreği gibi sarıyor ve yağlanmış tepsiye sıralıyoruz. Üzerine yumurtanın sarısını değil akıyla birlikte çırparak sürüyoruz ve 200 derecede ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz afiyet şifa olsun. Bu börek hazırlama yöntemini farklı iç malzemeyle de deneyebilirsiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder