29 Ağustos 2013 Perşembe

YAPIŞMAYAN MAKARNA NASIL YAPILIR

 Çocuklarımızın çok sevdiği yiyeceklerdendir makarna küçük farklılıklarla çok lezzetli olabilir. İşte yapımı;
MALZEMELER
-1 paket spagetti makarna
-1 su bardağı kaşar rendesi
-yarım demet maydanoz
-1 ‘er tatlı kaşığı domates ve acı biber salçası, tereyağı
Makarna tenceresinde yaklaşık 2 litre suyu kaynatıyoruz. Su iyice fokurdayınca bir yemek kaşığı tuz  ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekliyoruz bunun sebebi makarnalarımızın yapışmasını önlemek. Fokur fokur kaynayan suya makarnalarınızı bırakıyoruz ve tam 9 dk. Tutuyoruz. Makarnanın pişmişlik derecesini kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Aldante ; az pişmiş hafif diri makarnadır. Ki biz böyle seviyoruz. Bunun için 8 dk. yeterlidir. Çok pişmiş sevenler 1o dk. Haşlasınlar. Makarnamızı süzerken haşladığımız sudan bir su bardağı ayıralım. Şimdi tenceremize tereyağını azıcık da zeytinyağını koyup salçaları da ekleyip kavuruyoruz. Ve ayırdığımız  bir bardak haşlama suyunu ekliyoruz ve sos kıvamına gelene kadar bir iki yaşım kaynatıyoruz. Makarnaları ilave edip bir güzel sosa buluyoruz. Servis tabağına az makarna koyuyoruz ve maydanozladığımız peynirden serpiyoruz üzerine bir kat daha makarna ve en üste yine peynir servise hazır. Bu şekilde hazırlarsanız göreceksiniz makarna yapış yapış olmayacak. Afiyet olsun.
 

27 Ağustos 2013 Salı

SUCUK EKMEĞE GEL

süper bir atıştırmalık. acıktığınızda yapacağınız çok kolay doyurucu bir yiyecek. yapılışı;

MALZEMELER
-1 tane kalın Ankara bazlaması
-10-15 dilim sucuk
-5-6 dilim kaşar peyniri
-ince kıyılmış maydanoz
-ketçap, mayonez

Ankara bazlamasının arasını bir bıçakla keserek açıyoruz. Yağsız bir tavada sucukları kızartıp ekmeğin arasına diziyoruz. Aynı tavada şimdi kaşar dilimlerini ısıtarak eritiyoruz. Bir çatal yardımı ile erimiş kaşarları sucuğun üzerine eşit şekilde dağıtıyoruz. Tavada biraz peynirden yağ kalmış olabilir sakın yıkamayın. Tavanın altını en kısığa getirip şimdide ekmeği kızartıyoruz. İki tarafı da kızarınca bol maydanoz koyup isteğe göre ketçap ve mayonezle afiyetle yiyoruz. Kesinlikle tavsiye ederim. Özellikle çocukların çok sevdiği bir yiyecek. Hamburgerlerden daha güzel bir lezzet. Zaten hazır hamburger ekmeklerinde bol miktarda gdo'lu mısır şurubu var. Bu yiyeceği çocuklarınıza yedirirken bir kez daha düşünün derim.


26 Ağustos 2013 Pazartesi

KEÇİ AYAĞI

 Yapımı kolay ve lezzetli bir kahvaltılık daha. Lise yıllarımda annemle sıkça yapıp çayla bayılarak yediğimiz bir tarif bu. Umarım beğenirsiniz. İşte yapılışı;
MALZEMELER
-         2 adet yumurta
-         1 çay bardağı taze yoğurt
-         1 yemek kaşığı sirke
-         1 tatlı kaşığı tuz
-         10 yemek kaşığı un
-         1 paket kabartma tozu
-         2 yemek kaşığı süt
-         Kızartmak için sıvıyağı
Tüm malzemeleri karıştırarak bir hamur elde ediyoruz. Unun tamamını baştan koymayın çünkü yumurta  büyüklüğü ve ölçü farklılığı olabilir. Kulak memesi kıvamında yumuşacık bir hamur olmalı. Hamurdan parçalar koparıp resimdeki gibi uzatıp bıçakla 3 cm lik parçalara böleceğiz ve tekrar dikine hamura çentik atacağız. Ve kızgın yağda derin bir tencere içerisinde kızartın. Çok çabuk kızarıyorlar sakın başından ayrılmayın. Birde tavanın tamamını dolduracak kadar hamur koymayın çünkü yağa girince 2-3 kat büyüyorlar sıkışık olunca da zor kızarıyorlar. Afiyet olsun.

25 Ağustos 2013 Pazar

FINDIKLI TOP KEK

bugün tarifler biricik kardeşimden...

2 yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri mikser ile bembeyaz köpük oluncaya kadar çırpın üzerine 125 gr margarin 1 poşet valinin ve yarım su bardağı süt ekleyip 1 dk. çırpın 2 Sb. un( gerçekten sadece bu kadar kullandım unu) 1 poşet kabartma tozu 1 su bar kırık fındık 1 limon kabuğu rendesi ilave edip çırpın ısıtılmış fırına küçük muffin kalıplara sadece 1 yemek kaşığı hazırladığım hamuru koydum ve 200 derecede ısınmış fırında pişirdim . soğuyunca üzerine isteğe göre kremşanti ile kaplayabilirsiniz. ben çilekli kremşanti kullandım.



17 Ağustos 2013 Cumartesi

VİŞNELİ MİLKSHAKE


 Yaz günlerinin en lezzetli serinleticisi. Vişnenin de tam zamanı öyleyse işte2 kişilik tarifi;

MALZEMELER
-4 top vanilyalı dondurma
-1 çay bardağı taze vişne (Ajda bardak)
-1 çay bardağı süt
-8 tane küp buz
Bütün malzemeleri blendır da buluşturuyor ve çalıştırıyoruz. Hiçbir parçacık kalmayacak  şekilde blendırdan geçirip buzz gibi servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

 

15 Ağustos 2013 Perşembe

ŞEHRİYELİ MERCİMEK ÇORBASI

 Biraz acı, biraz sıcak ve limon…
MALZEMELER
-1 çay bardağı kırmızı mercimek
-1/2 çay bar. Arpa şehriye
-1 yemek kaşığı tereyağı
-4-5 yemek kaşığı zeytin yağı
-1 yemek kaş. un
-1’er yemek kaş. Domates ve biber salçası
-1.5 lt kaynar su
Öncelikle tereyağını kızdırıp zeytinyağını ekleyelim. Unu da ekleyip pembe kavuralım. Salçalarda kavurulduktan sonra suyumuzu koyup kaynamasını bekleyelim. Kaynayınca yıkadığımız mercimekleri ekleyelim. Mercimekler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kaynatalım. Tuz ve şehriyeleri de ekleyip karıştıralım ve pişince sıcacık servis edelim. Şifa olsun..
 
 
 
 
 
                               

13 Ağustos 2013 Salı

KAHVALTILIK ÇOBAN BÖREĞİ

 Ramazandan kalan yufkaları değerlendirmenin en lezzetli yolu. İşte çoban böreğinin yapılışı;
MALZEMELER        
-kişi sayısı kadar ıslatılmış köy yufkası
-eriyen herhangi bir peynir
Tereyağı
Yufkayı tezgaha serelim. Dörtte birine peynirden ufalayalım. Peynir koyduğumuz yeri devindirmeden önce ikiye sonra dörde katlayalım. Resimlerdeki gibi olacak. peynir koyduğumuz kat alta gelecek şekilde ısıtılmış tavada  o kısmını kızartıyoruz. Tavada yağ olmayacak. Gevrekleşen yüzüne tereyağı sürüp resimdeki gibi katlıyoruz. Afiyet olsun.

12 Ağustos 2013 Pazartesi

KAHVALTILIK YUMURTALI BİBER KIZARTMASI

Her ailenin çok severek yediği  kahvaltılık favori tarifi vardır. Sanırım bizim tarifimiz de bu. Pazarlarda yerli domates biberler çok fazla, şimdi tam zamanı. Zengin bir kahvaltı menüsüne yakışır bir sıcak kahvaltılık. İşte yapımı; vereceğim miktar  2-3 kişilik…
MALZEMELER
-10 tane biber ben köy biberinden yaptım ama her çeşit biberle güzel olur
-2 büyük olgun domates
-3 d iş sarımsak
-yarım çay bardağı zeytinyağı
-3 yumurta
Biberleri enlemesine ikiye bölüyoruz ve çekirdek yataklarını temizliyoruz. Tekrar çatala gelecek şekilde 2 veya 3 e kesiyoruz.  Tavaya zeytinyağını koyup biberleri kavuruyoruz. Ama çok sık karıştırmayalım kızartma gibi bir yüzleri renk değiştirsin. Domateslerin kabuğunu soyup ince doğrayıp tavaya ilave edelim. Sarımsakları da minicik doğrayıp ekleyelim. Tuzunu verelim. Yumurta kırmak istemezseniz bu aşamada domatesler piştiğinde alıp servis yapabilirsiniz. Ama yumurtalıda güzel oluyor. Yumurtaları kırıp biraz dağıtın ve bir kapak kapatın. İşte bu kadar afiyet olsun.

5 Ağustos 2013 Pazartesi

İKRAMLIK ŞEKERLEMELER

 Bayrama az kaldı. Hazırlıklar başladı. Temizlikler, ikramlar… bu gün size Az malzeme ile ortaya çıkan misafirlerinizin çok beğeneceği bir şekerleme tarifi vereceğim. Konya yöresinde sille kurabiyesi diye bilinir.  Herhangi bir kabı ölçü belirleyin. Mesela bir kase ve ya bir bardak.  Bu ölçü ile ne kadar yağ koyduysanız o kadar pudra şekeri koymalısınız. Ve üç ölçü un. Ve bu şekerleme bayatlamaz hatta durdukça güzelleşir. Gelin yapılışına bakalım;
MALZEMELER
-bir kase vita yağı(teneke kutularda satılan vita yağ olmak zorunda başka yağ ile tutmuyor. Çünkü o yağın ana maddesi hurma imiş.)
-bir kase pudra şekeri
-3 kase kadar un.
Öncelikle oda sıcaklığında ki yağ ile şekerimizi karıştırıyoruz. Unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Bunu hamuru kulak memesinden daha sert olacak yani daha fazla un koyulmalı. Kırılgan bir hamur olacak. Zaten yoğururken hamuru çok beğeneceksiniz. Helva gibi olacak. Yoğurma işlemi biraz uzun sürebilir. Verdiğim un ölçüsünün tamamını kullanmaya çalışın ve hatta un isterse ekleyin. Şekil verme işlemi de hamurdan parçalar koparıp ince uzatıyorsunuz. Resimdeki gibi  Ve 3 cm uzunluğunda kesip tepsiyi yağlamaya gerek yok . tepsiye dizin. Üzerlerine çatal basıp 180 derecede üzeri pembe bile olmayacak. Beyaz pişecek. Altını kontrol edip alın. Afiyet olsun. Bu hamuru buzlukta da saklayabilirsiniz. Ani gelen misafirler için idealdir. Çıkarıp biraz unla yenileyip, şekillendir ve pişir. İşte sana ikram. Kolay gelsin.

2 Ağustos 2013 Cuma

MERCİMEKLİ ERİŞTELİ KÖY ÇORBASI

 Sağlıklı, mideleri yormayan, sebzeli, tahıllı bir iftar menüsü;
-mercimekli erişteli köy çorbası
-taze fasulye yemeği
-fıstıklı şehriyeli bulgur pilavı
-yoğurtlu semizotu salatası
-karpuz
 MALZEMELER(2 kişilik)
-1 kahve fincanı yeşil mercimek
-1 yemek kaşığı tereyağı
-2 diş sarımsak
-1 tatlı kaşığı un
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-1 çay bardağı kırılmış erişte
-500 ml su
Mercimekleri önceden haşlayalım. Kara suyunu süzüp bir kenarda bekletelim. Tencerede öncelikle tereyağında ince kıyılmış sarımsaklar ve  unu pembeleşene kadar kavuralım. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edelim. Suyunu verip kaynamasını bekleyelim. Kaynayınca mercimekleri ve elimizde birkaç parçaya böldüğümüz erişteleri ekleyip tuzunu verelim. Malzemeler yumuşayınca servis yapalım.

TAZE FASULYE YEMEĞİ

Tam da mevsimi şimdi fasulyenin. İstenirse kıymalı da yapılabilir. Sert  bir sebze olduğu için düdüklü tencere kullanıyorum.
MALZEMEER
-          Yarım kilo taze fasulye
-          Tereyağı ve zeytinyağı
-          1 orta boy soğan
-          3 sivri biber
-          1’er tatlı kaşığı domates ve biber salçası
-          1 büyük domates
-          1 çay bardağı su
Bir kaşık tereyağı ve 3-4 kaşık zeytinyağında soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. biberleri de ekleyip kavurmaya devam edelim. Salçaları ekleyelim ve kavrulunca doğradığımız fasulyeleri ekleyelim. Bu yemekte fasulyeler ne kadar çok Kavrulup sararırlarsa o kadar lezzetli oluyor. Kabukların soyup doğradığımız domatesleri de ekleyip suyunu ve tuzunu da verip düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Benim düdüklüm su kaybettirmediği için bu kadar az su ekledim. Bir de bu yemek çok sulu olduğu zaman biz ailecek pek sevmiyoruz. Düdüklüde ikinci çizgiyi gördüğüm andan itibaren sadece 8 dakika tutup altını kapatıyorum ve işte sonuç. Afiyet olsun.

FISTIKLI ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI

bulgur pilavını bir de böyle deneyin;                                                                                                      
MALZEMELER
 
-1/3 çay bardağı arpa şehriye
-1/3 çay bardağı tel şehriye
-1/3 çay bardağı dolmalık fıstık
-1 çay bardağı iri bulgur
-1 kaşık tereyağı, 3-4 kaşık zeytinyağı
-3 çay bardağı sıcak su
Pilavı yapacağımız tencereye yağı koymadan ısıtarak  tek tek sırasıyla tel şehriyeyi, arpa şehriyeyi, fıstığı kavurup kenara alıyoruz. Tencereye yağları koyup bulguru kavuruyoruz. Ve önceden kavurduğumuz şehriyeleri ve fıstıkları ekleyip lezzetler karışsın diye 1-2 dk. Daha kavuruyoruz. Tuzunu ekleyip suyunu da verip kapağını kapatıyoruz. Suyunu çekince kapağın altına pamuklu bir bez koyup 10 dk. Demlenmeye bırakıyoruz ve afiyet olsun.

1 Ağustos 2013 Perşembe

KİREMİTTE ÇUPRA

 Ramazanda balık çok güzel gidiyor. Bol yeşillik ve salata.  Yapımı da çok kolay. Eviniz ve fırınınız eğer balığınız tazeyse hiç kokmaz. İşte tarifi;
MALZEMELER
-kişi sayısı kadar çupra
-tereyağı, tuz, pul biber
- balık sayısı kadar toprak balık pişirme kabı
Bu tarifi çupra büyüklüğündeki tüm balıklara uygulayabilirsiniz.  Ayıklanmış balıkları iç dış iyice yıkayıp suyunun akması için süzgeçte bekletiyoruz. Toprak kapları bolca tereyağı ile yağlıyoruz. Balıkların içlerini dışlarını tuzluyoruz ve etli yerlerine resimde görüldüğü gibi bıçakla çizik atıyoruz. Biz ailecek balığın kafasından hoşlanmadığımız için kesiyoruz. Arzuya göre kalabilir.  Üzerlerine az pul biber serpip ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana  kadar pişiriyoruz. Yanında görünen salatada tere, roka, marul, maydanoz ve domates var. Afiyet olsun.