20 Temmuz 2013 Cumartesi

FELLAH KÖFTESİ(HATAY USULÜ)


İçinde bulgur kullanılan her şeyi çok severim. Uzmanlar da pirinç yerine bulguru tercih etmemizi öneriyor zaten. Çünkü bulgur içerisinde B grubu vitaminler, fosfor, demir ve potasyum bulunmaktadır. Ayrıca özellikle hamile kadınların bulguru tüketmesi ve bu sayede folik asit oranını artırması da tavsiye ediliyor. Neredeyse tamamı ince buldur yani düğü ile yapılan bu köftemizin tarifine geçelim;

MALZEMELER
-2 su bar. İnce köftelik bulgur (doğu illerinde simit de denir)
-1 su bar. İrmik
-2.5 su bar. Sıcak su
-1 yumurta akı
-2 yemek kaşığı un
-1 ‘er tatlı kaşığı; kimyon, pul biber, tuz
-1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası

Sosu için;
-8 çorba kaşığı zeytinyağı
-5 diş sarımsak
-1 yemek kaşığı biber salçası
-3 domates, tuz
-isteğe göre sarımsaklanmış yoğurt

Düğüyü ve irmiği karıştırıyoruz. Ve 2.5 su bardağı sıcak su ile ıslatıyoruz. Diğer malzemeleri de ekleyip tercihen çiğ köfte tepsisinde yoğuruyoruz. Aralarda elimizi ıslatabiliriz. Ve bu hamurdan minicik köfteler yuvarlıyoruz. İsterseniz küçük parmağınızı ortalarına basabilirsiniz. Ama ben bu şekilde beğeniyorum. Sosu için zeytinyağında ince doğradığımız sarımsakları kavuruyoruz ve salçayı ekliyoruz. O da kavrulunca domateslerimizi ekleyip pişiriyoruz tuzunu da ekleyip altını kapatıyoruz. Bu esnada 5 su bardağı kaynar su da köftelerimizi haşlıyoruz. Haşlanan köftelerimizi kevgirle süzerek hazırlamış olduğumuz sosumuzun içine karıştırıyoruz. Ve yoğurtla servis edebiliriz. Afiyet olsun.

 

 

2 yorum:

  1. suyu yokmu yoksa başka bir yerde kullandınızmı

    YanıtlaSil
  2. haşladığımız suyu mu soruyorsunuz anlamadım. ama haşladığımız suyu servis yaparken kullanmıyoruz.

    YanıtlaSil