Ramazan gelince
davet sofraları da şenleniyor. Dün 2. Oruçlarımızı tuttuk Allah kabul etsin.
Ağırlamaktan zevk duyduğum misafirlerime hazırladığım menü şöyleydi;
-Domates çorbası
-Su böreği
-İçli köfte
-Şehriyeli pilav
-Patlıcan kebap
-Elmalı sürpriz
tatlı
Fakat sofranın
ve yemeklerin bir kısmını resimleyemedim ilk davet heyecanı diyelim sebebine.
Bu gün içli köftenin tarifini paylaşacağım. Buyurun tarife;
MALZEMELER
Dışı
için malzemeler;
-4 su bar çiğ
köftelik bulgur
-1 tatlı kaş tuz
-1 tatlı kakışı
karabiber
-1’er çorba
kaşığı domates ve biber salçası
-200 gr çift
çekilmiş kıyma
-3 yemek kaş un
-2 orta boy
haşlanmış patates
-1 tatlı kaşığı
pul biber
-2.5 su bar
soğuk su
İç
harcı için malzemeler;
-500 gr orta
yağlı kıyma
-2 orta boy soğan
-100 gr katı yağ
-1’er yemek kaş
domates ve biber salçası
-1 ‘er tatlı kaş
karabiber ,tuz kimyon
-1 su bar iri
dövülmüş ceviz
-yarım demet
maydanoz
-kızartmak için
mısırözü yağı
İlk olarak içi hazırlamalıyız çünkü içinin
biraz donması gerek. Kıymayı kavuralım soğanları ve katıyağı da ekleyelim. Soğan
kavrulunca salçaları da ekleyelim ve baharatları katıp altını kapatalım. Bu
esnada cevizleri ve ince kıyılmış maydanozunu koyup bu içi soğuması için yayvan
bir tepsiye dökelim. Soğuyunca da biraz sertleşmesi için buzluğa kaldıralım bu
sırada dış mantosunu hazırlayalım.
Öncelikle bulguru su ile ıslatıyoruz ve tuzunu,
karabiberini ve pul biberi koyup demliyoruz. Salçaları da ekleyip biraz
yoğurduktan sonra çift çekilmiş kıymayı ve ezilmiş patatesi ekleyip arada
ellerimizi suya batırarak yoğuruyoruz. Eğer et makinanız varsa bu karışımı 2-3
sefer et makinasında çekmek yeterli olacak şayet yoksa kıvama getirene kadar
yoğurmalısınız. Bulgurların ezilip yok olduğunu örünceye kadar yoğuruyoruz ve
un ile kıvamını bulduruyoruz. Evet şimdi şekil vermeye geldik. Bulgurdan avuç
içi kadar beze yapıyoruz ve parmağımızı kullanarak içini oyuyoruz. Dış çeperi
ne kadar inceltirsek köftelerimiz bir o kadar leziz olacaklar. Bu köftenin
mahareti burada…3-4 tatlı kaşığı oyduğumuz yere hazırladığımız içten koyuyor ve
elimizde sıkıştırarak döndürüyoruz. Gerekirse elinizi ıslata bilirsiniz bu
sizin rahat çalışmanızı sağlayacak. Hazırladığınız köfteleri derin bir
tencerede bol ve kızgın yağda kızartın. Eğer yağınız köftelerin üzerine çıkacak
kadar olmazsa çatlamalar ve dağılmalar olabilir. Kolay gelsin …
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder