11 Temmuz 2013 Perşembe

İÇLİ KÖFTE

 
Ramazan gelince davet sofraları da şenleniyor. Dün 2. Oruçlarımızı tuttuk Allah kabul etsin. Ağırlamaktan zevk duyduğum misafirlerime hazırladığım menü şöyleydi;
-Domates çorbası
-Su böreği
-İçli köfte
-Şehriyeli pilav
-Patlıcan kebap
-Elmalı sürpriz tatlı
Fakat sofranın ve yemeklerin bir kısmını resimleyemedim ilk davet heyecanı diyelim sebebine. Bu gün içli köftenin tarifini paylaşacağım. Buyurun tarife;
MALZEMELER
Dışı için malzemeler;
-4 su bar çiğ köftelik bulgur
-1 tatlı kaş tuz
-1 tatlı kakışı karabiber
-1’er çorba kaşığı domates ve biber salçası
-200 gr çift çekilmiş kıyma
-3 yemek kaş un
-2 orta boy haşlanmış patates
-1 tatlı kaşığı pul biber
-2.5 su bar soğuk su
İç harcı için malzemeler;
-500 gr orta yağlı kıyma
-2 orta boy soğan
-100 gr katı yağ
-1’er yemek kaş domates ve biber salçası
-1 ‘er tatlı kaş karabiber ,tuz kimyon
-1 su bar iri dövülmüş ceviz
-yarım demet maydanoz
-kızartmak için mısırözü yağı
    İlk olarak içi hazırlamalıyız çünkü içinin biraz donması gerek. Kıymayı kavuralım soğanları ve katıyağı da ekleyelim. Soğan kavrulunca salçaları da ekleyelim ve baharatları katıp altını kapatalım. Bu esnada cevizleri ve ince kıyılmış maydanozunu koyup bu içi soğuması için yayvan bir tepsiye dökelim. Soğuyunca da biraz sertleşmesi için buzluğa kaldıralım bu sırada dış mantosunu hazırlayalım.
  Öncelikle bulguru su ile ıslatıyoruz ve tuzunu, karabiberini ve pul biberi koyup demliyoruz. Salçaları da ekleyip biraz yoğurduktan sonra çift çekilmiş kıymayı ve ezilmiş patatesi ekleyip arada ellerimizi suya batırarak yoğuruyoruz. Eğer et makinanız varsa bu karışımı 2-3 sefer et makinasında çekmek yeterli olacak şayet yoksa kıvama getirene kadar yoğurmalısınız. Bulgurların ezilip yok olduğunu örünceye kadar yoğuruyoruz ve un ile kıvamını bulduruyoruz. Evet şimdi şekil vermeye geldik. Bulgurdan avuç içi kadar beze yapıyoruz ve parmağımızı kullanarak içini oyuyoruz. Dış çeperi ne kadar inceltirsek köftelerimiz bir o kadar leziz olacaklar. Bu köftenin mahareti burada…3-4 tatlı kaşığı oyduğumuz yere hazırladığımız içten koyuyor ve elimizde sıkıştırarak döndürüyoruz. Gerekirse elinizi ıslata bilirsiniz bu sizin rahat çalışmanızı sağlayacak. Hazırladığınız köfteleri derin bir tencerede bol ve kızgın yağda kızartın. Eğer yağınız köftelerin üzerine çıkacak kadar olmazsa çatlamalar ve dağılmalar olabilir. Kolay gelsin …
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder