Şimdilerde suböreği yapmak da çok kolay. Yufka
yapıp satan dükkanlar artık su böreği yufkası da satıyor. Bir tepsilik
alıyorsunuz. İçinden 10 yufka çıkıyor. 2 tanesi kuru kullanılacak 8 tanesi
haşlanarak kullanılacak. Ev de yapılanla aynı lezzete sahip. Ama çevresinde
böyle bir imkanı olmayanlar içinde hamurunun tarifini vereceğim. Konya da özel
su böreği tepsileri satılır. Mutlaka her evde bu tepsiden birkaç tane bulunur. Tepsiyi
resimlerde göreceksiniz. Büyüklüğü dört gözlü ocağın üzerini kapatacak
kadardır. Böyle bir tabir kullanmamın sebebi böreğimizi ocakta pişirecek olmamız.
Verdiğim ölçüler bu tepsiye göredir. Bakalım neler lazımmış;
MALZEMELER
Hamuru
için;
-4 adet yumurta
-yumurtanın bir
tanesini tepeden açıp onu ölçü olarak kullanıyoruz.4 yumurta dolusu su.
-1 tatlı kaşığı
tuz. Bu ölçü mutlak olmalı
-aldığı kadar
un.
İçi
için;
-5oo gr. Yağsız kıyma
-3 adet soğan
-bir demet maydanoz
Tepsi
için;
200 gr katı yağ
Hamurumuzu yoğuruyoruz
ve 10 parçaya ayırıp beze yapıyoruz dinlenmeye bırakıyoruz. Kolay açılması
için. Bu esnada içimizi hazırlayalım. Kıymayı kavuralım küçük doğranmış soğanı
ekleyelim. Soğanlar kavrulunca altını kapatıp ince doğradığımız maydanozları
ekleyip karıştırıyoruz. İçimize tuz koymayacağız. Dinlenen hamurlarımızı açmaya
başlıyoruz. İkinci aşamaya geçelim. Öncelikle katı yağımızı eritiyoruz. Tepsimize
yarısını döküp yağlıyoruz. Fazla yağ kullanıyormuş gibi gelebilir size fakat
kızartarak pişireceğimiz için bu kadar yağ gerekli. Yağladığımız tepsiye
çörekotu susam serpiyoruz. Ve yufkanın bir tanesini kuru olarak tepsiye
seriyoruz. Bir kuru yufkada en son üzerine sermek için ayırıyoruz. Ve diğer 8
yufkayı haşlaması kolay olması için dörde bölüyoruz. Derin bir tencerede 4-5
litre suyu kaynatıyoruz iki yemek kaşığı tuz ekliyoruz. Tuz size fazla
gelebilir fakat yufkaların parçalamadan haşlanması için bu bir püf noktası. Şimdi
her bir parça yufkayı tek tek kaynamaya devam eden suya atıp 10 saniye kadar
haşlayıp alıyor düzleyip tepsiye seriyoruz. Bu şekilde 16 parça yufkayı
sereceğiz . şimdi tam yarıdayız. İçi koymalıyız.
Önceden hazırladığımız ılımış içimizin tamamını eşit şekilde tepsiye yayıyoruz.
Ve geriye kalan diğer yufkalarımızla aynı işleme devam ediyoruz. Yufkalar bitince
kuru yufkamızı da üzerine serip dört gözlü ocağımızın tüm gözlerini kısık
ateşte açıyoruz. Tepsiyi koyup yavaş yavaş çevirerek her yerini eşit şekilde
ara ara spatula yardımıyla bakarak kızartıyoruz. Kızarınca böreği ters çevirip
(bu işlemi iki kişi yapmalı. Böreğin karşısına aynı büyüklükte bir tepsi
tutulacak ve diğer kişi böreği tepsiye atıp kalan erittiğimiz yağı tepsiye
alacak ve böreğin kızarmamış yönünü alta getirerek kızartma işlemine devam
edecek.) işte böreğiniz hazır. Şimdi servis zamanı afiyet olsun. Bu şekilde
pişirildiği zaman biraz zahmetli oluyor fakat lezzeti muhteşem. Siz normal
fırında da pişirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder