25 Temmuz 2013 Perşembe

SU BÖREĞİ

 
 Şimdilerde suböreği yapmak da çok kolay. Yufka yapıp satan dükkanlar artık su böreği yufkası da satıyor. Bir tepsilik alıyorsunuz. İçinden 10 yufka çıkıyor. 2 tanesi kuru kullanılacak 8 tanesi haşlanarak kullanılacak. Ev de yapılanla aynı lezzete sahip. Ama çevresinde böyle bir imkanı olmayanlar içinde hamurunun tarifini vereceğim. Konya da özel su böreği tepsileri satılır. Mutlaka her evde bu tepsiden birkaç tane bulunur. Tepsiyi resimlerde göreceksiniz. Büyüklüğü dört gözlü ocağın üzerini kapatacak kadardır. Böyle bir tabir kullanmamın sebebi böreğimizi ocakta pişirecek olmamız. Verdiğim ölçüler bu tepsiye göredir. Bakalım neler lazımmış;
MALZEMELER
Hamuru için;
-4 adet yumurta
-yumurtanın bir tanesini tepeden açıp onu ölçü olarak kullanıyoruz.4 yumurta dolusu su.
-1 tatlı kaşığı tuz. Bu ölçü mutlak olmalı
-aldığı kadar un.
İçi için;
-5oo gr. Yağsız kıyma
-3 adet soğan
-bir demet maydanoz
Tepsi için;
200 gr katı yağ
Hamurumuzu yoğuruyoruz ve 10 parçaya ayırıp beze yapıyoruz dinlenmeye bırakıyoruz. Kolay açılması için. Bu esnada içimizi hazırlayalım. Kıymayı kavuralım küçük doğranmış soğanı ekleyelim. Soğanlar kavrulunca altını kapatıp ince doğradığımız maydanozları ekleyip karıştırıyoruz. İçimize tuz koymayacağız. Dinlenen hamurlarımızı açmaya başlıyoruz. İkinci aşamaya geçelim. Öncelikle katı yağımızı eritiyoruz. Tepsimize yarısını döküp yağlıyoruz. Fazla yağ kullanıyormuş gibi gelebilir size fakat kızartarak pişireceğimiz için bu kadar yağ gerekli. Yağladığımız tepsiye çörekotu susam serpiyoruz. Ve yufkanın bir tanesini kuru olarak tepsiye seriyoruz. Bir kuru yufkada en son üzerine sermek için ayırıyoruz. Ve diğer 8 yufkayı haşlaması kolay olması için dörde bölüyoruz. Derin bir tencerede 4-5 litre suyu kaynatıyoruz iki yemek kaşığı tuz ekliyoruz. Tuz size fazla gelebilir fakat yufkaların parçalamadan haşlanması için bu bir püf noktası. Şimdi her bir parça yufkayı tek tek kaynamaya devam eden suya atıp 10 saniye kadar haşlayıp alıyor düzleyip tepsiye seriyoruz. Bu şekilde 16 parça yufkayı sereceğiz .  şimdi tam yarıdayız. İçi koymalıyız. Önceden hazırladığımız ılımış içimizin tamamını eşit şekilde tepsiye yayıyoruz. Ve geriye kalan diğer yufkalarımızla aynı işleme devam ediyoruz. Yufkalar bitince kuru yufkamızı da üzerine serip dört gözlü ocağımızın tüm gözlerini kısık ateşte açıyoruz. Tepsiyi koyup yavaş yavaş çevirerek her yerini eşit şekilde ara ara spatula yardımıyla bakarak kızartıyoruz. Kızarınca böreği ters çevirip (bu işlemi iki kişi yapmalı. Böreğin karşısına aynı büyüklükte bir tepsi tutulacak ve diğer kişi böreği tepsiye atıp kalan erittiğimiz yağı tepsiye alacak ve böreğin kızarmamış yönünü alta getirerek kızartma işlemine devam edecek.) işte böreğiniz hazır. Şimdi servis zamanı afiyet olsun. Bu şekilde pişirildiği zaman biraz zahmetli oluyor fakat lezzeti muhteşem. Siz normal fırında da pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder